Kuchnia to niewątpliwie jedno z ważniejszych pomieszczeń w każdym domu czy mieszkaniu. Z uwagi na to, że domownicy spędzają tam naprawdę dużo czasu, a do tego jest narażona na działanie wysokich temperatur czy wilgoci, urządzając ją, warto wybrać takie rozwiązania, które są nie tylko estetyczne, ale również praktyczne. Właśnie dlatego w wielu kuchniach możemy zauważyć blaty kamienne, które wyróżniają się dużą wytrzymałością na zarysowania mechaniczne, wysokie temperatury i plamy. Jak o nie dbać, aby przetrwały wiele lat intensywnego użytkowania?
Na co uważać podczas korzystania z blatu kamiennego?
Najczęściej zdarza się tak, że osobom, które odwiedzają nasz sklep z blatami kamiennymi w Warszawie, zależy przede wszystkim na tym, aby zakupiony produkt był trwały, a do tego, aby sprawiał, że kuchnia będzie się prezentować elegancko i stylowo. Jednak aby tak było, trzeba o nie odpowiednio zadbać. Mowa tutaj nie tylko o impregnacji, ale również o nawykach, które warto sobie wyrobić podczas codziennego użytkowania. Jedną z ważniejszych zasad jest wycieranie mokrych plam na bieżąco.
Zaschnięta kawa, herbata czy wino mogą być trudne do usunięcia, a do tego mogą trwale uszkadzać powierzchnię, na którą zostaną wylane. W efekcie na blacie mogą być widoczne nieestetyczne przebarwienia. Wytarcie wylanego napoju zajmuje chwilę, a ma duże znaczenie w kontekście estetyki. Kolejną kwestią jest unikanie krojenia na blacie. Mimo tego, że blaty kamienne są niezwykle wytrzymałe, to nie są niezniszczalne. Właśnie dlatego nie warto ich testować pod tym kątem.
A co z impregnacją?
Aby blaty z kamienia pozostały w świetnej formie przez wiele lat, trzeba też zadbać o ich regularną impregnację. Dzięki takiemu zabiegowi chłonność powierzchni zmniejsza się, co w praktyce oznacza, że zanieczyszczenia nie będą wnikać w jego powierzchnię. Impregnację warto przeprowadzić bezpośrednio po zamontowaniu blatu, a następnie powtarzać ją mniej-więcej raz do roku. Na koniec należy jeszcze dodać, że czyszczenie tego elementu powinno się odbywać bez użycia środków zawierających kwasy, ponieważ mogą zniszczyć powierzchnię i sprawić, że blat będzie łatwiej ulegał uszkodzeniom.