Granit to bardzo wytrzymały kamień naturalny, który doskonale sprawdza się we wnętrzach. Jakie ma główne zalety, jeśli zostanie przeznaczony na blat kuchenny? Serdecznie zachęcamy do lektury.
Odporność na bardzo wysokie temperatury
Granit to materiał cechujący się bardzo dobrą odpornością na wysokie temperatury. Nie ma więc ryzyka, że po położeniu na nim ciepłego naczynia dojdzie do uszkodzenia struktury blatu. To bardzo ważne szczególnie w kuchni.
Odporność na działanie różnych substancji
Sok z cytryny, ocet, wino… W przypadku wielu rodzajów blatów pozostawienie takich plam nawet na kilka minut może doprowadzić do uszkodzenia ich struktury. Zupełnie inaczej jest w przypadku granitowych, które są na tyle odporne, że nie niszczeją w takiej sytuacji. Co więcej, wszystkie tego typu plamy można bardzo łatwo z nich usunąć.
Odporność na mechaniczne uszkodzenia
Wyposażenie kuchenne jest szczególnie podatne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Na szczęście blaty granitowe doskonale sobie z tym radzą. Okazuje się nawet, że można bez większych problemów na nich kroić. Nie trzeba też obawiać się, jeśli przez przypadek spadnie na nie ciężki przedmiot.
Odporność na działanie wody
Zaletą blatów granitowych jest również odporność na wilgoć. Ta ostatnia jest oczywiście stałym bywalcem w kuchniach, dlatego czynnik ten odgrywa tak istotną rolę. Warto jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie kamienie naturalne mają tę cechę. Z wilgocią słabiej radzi sobie marmur, który – choć piękny – jako blat nie sprawdza się tak dobrze jak granit.
Wyjątkowa estetyka
Niewątpliwą zaletą jest także wygląd granitu. Nienaganna estetyka oraz naturalne piękno tego kamienia sprawiają, że doskonale sprawdza się jako materiał na blat kuchenny, który tym samym będzie stanowił idealną ozdobę tego wnętrza.
Jak doskonale widać, blaty granitowe mają bardzo wiele zalet. Warto wziąć je pod uwagę urządzając kuchnię, która przecież musi być nie tylko praktyczna, ale i piękna. Blat z granitu zdecydowanie pomoże osiągnąć obydwa te cele.