Blat kuchenny powinien być estetyczny i odporny na czynniki występujące w kuchni i łatwy w utrzymaniu czystości. Właśnie dlatego kamień naturalny i konglomerat to obecnie najczęściej wybierane materiały na blat. Kamień naturalny jest doceniany ze względu na odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz wytrzymałość na wysokie temperatury, a także plamoodporność. Podobnymi atrybutami charakteryzuje się konglomerat kwarcowy, którego zaletę stanowi ogromna różnorodność wzorów i kolorów, nieosiągalna dla blatów z kamienia naturalnego. Blaty kamienne pasują do każdej aranżacji, zarówno klasycznej, jak i nowoczesnej. Kamień może stanowić mocny akcent i urozmaicać minimalistycznie urządzoną kuchnię.
Blat z kamienia naturalnego czy z konglomeratu?
Trudno sobie wyobrazić nowoczesną kuchnię bez blatu kamiennego. W ostatnich latach prym wiodą blaty z żyłą. Niestety, marmur naturalny niespecjalnie nadaje się na zastosowanie w kuchni na blatach. Pomimo, że każdy wzór jest unikatowy, ponieważ powstaje w naturalny sposób, jest jednak materiałem chłonnym i wymaga okresowej impregnacji. Niestety nawet po impregnacji nie spełnia – naszym zdaniem – warunków do zastosowania na blatach. Dla osób, którym zależy na większej funkcjonalności, polecamy czarne blaty granitowe, na których zabrudzenia są mało widoczne, a ponadto impregnacja granitu pomaga w bardzo dużym stopniu. Co więcej, granit jest w ogóle mało podatny na powstawanie plam oraz wytrzymały na uszkodzenia – nie ściera się, nie pęka ani nie kruszeje. Blaty granitowe są odporne na wilgoć i wysokie temperatury.
Alternatywą dla blatów kamiennych jest konglomerat kwarcowy, który powstaje z połączenia zmielonej skały z żywicą poliestrową. Wysoka zawartość naturalnych materiałów pozwala uzyskać te same właściwości co w przypadku blatów kamiennych. Atutem konglomeratu jest obszerna różnorodność struktur i kolorów – wybierać można spośród imitacji żyłkowanego marmuru lub betonu oraz powierzchni z efektem 3D, ale w ofercie znajdują się również wzory gładkie i jednolite dla osób lubiących prostą formę w kuchni.